Buerie biejjie

DSC_0106.jpgAtt lära sig ett nytt gïele, språk, tar tid. Så och att ta tillbaka ett språk som tystnat i ens egen familj. Samiska tar tid. I dagens samhälle är aejkie, tid, den vara som vi tveklöst intalar oss själva att vi saknar, och därför är de första stegen bååstede gïelese, tillbaka till språket, så tunga. Ib asth, jag har inte tid, ib hinnh, är två alltför lätta meningar att ta till när vi ställs inför vår egen språkrevitaliseringsprocess. Vi känner oss fjättrade till marken, hämmade av nedärvd skam och vårt dåliga självförtroende, när allting som behövs för att saemiestidh, tala samiska, är just att vi tillåter oss själv att ta tid, och låta språket komma till oss.

Ett språk börjar inte i tystnad, men i samtal, i två röster som utbyter ord.

På samiska är det viktigt att man tar i hand den första gången som man träffar en person. Detta kallas för buarastehtedh och tillhör god samisk sed. Det betyder givetvis inte att man måste ta varenda person man träffar i hand, men du verkar mycket trevligare om du följer denna outtalade samiska etikettsregel.

När man ska hälsa på någon för första gången, och när man skakar dennes hand, så använder man sig av frasen buaregh. Det ordet betyder inte bara hej, men också god hälsa, och på så sätt innefattar ordet inte bara ett “hej”, men också en önskan om att personen man träffar skall må bra.

Andra hälsningsfraser är mer tidsbestämda. På morgonen så säger vi buerie aerede, på dagen blir samma hälsning buerie biejjie, vilket vid kvällstid har bytts ut mot buerie iehkede. När det är dags att säga god natt säger vi buerie jïjje, och kanske även åerieh njaelkies-laakan, sov gott.

När det är dags att säga hej då så säger vi slutligen nåå-nåå.

Vill du höra hur detta kan låta så finns det en inspelning som du kan lyssna på här.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s